maandag 7 mei 2018

Even voorstellen en vertellen hoe het quiltvirus toegeslagen is...

Nou heb ik het wel over mijn quiltatelier en zo, maar laat ik mij eerst eens even voorstellen ! Wendy Vosters is de naam, quilter sinds begin jaren 90, auteur van 2 Amerikaanse quiltboeken en 40 PatronenPosten (een gezellig Nederlands quilttijdschrift waar ik helaas mee moest stoppen wegens zorgtaken), kortom: quilten is mijn passie !

Mijn moederke (mijn soulmate) en ik zijn altijd geïnteresseerd geweest in mooi handwerk, maakt niet uit wat het was, van kant tot mooi breiwerk, we verslonden stapels handwerk Ariadnes vroeger en ging ook vaak naar tentoonstellingen. Patchwork vonden we toch wel héél mooi, een quilttentoonstelling sloegen we nooit over... Meerdere malen hebben we willen inschrijven voor een leuke cursus, maar altijd was het antwoord: "Hebben jullie een basiscursus gedaan ?" Na veel wikken en wegen kozen we de kortste basiscursus die we konden vinden -> ver-schrik-ke-lijk.... Dat gehannes met die malletjes aftekenen op stof was niet aan ons besteed hoor... We hadden ooit eens een demonstratie gezien over paperpiecing en dat had ons hart gestolen !
Paperpiecing werd onze favoriete techniek, samen met rotary cutting en applicatie.
We waren besmet met het quiltvirus, maar het virus sloeg pas écht toe met het volgende verhaal... 

Natuurlijk gingen we vaak op reis naar quiltwinkels om stofjes in te slaan en zo stonden we een keer in een quiltwinkel toen een vrouwke ons poeslief vroeg of we mee wilde doen aan een blokkenruil (ik herinner me vaag dat er 2 van die rode hoorntjes uit haar hoofd kwamen groeien, maar dat heb ik verdrongen...) Een blokkenruil leek ons superleuk en je kwam óók nog eens in contact met andere quilters ! (Dit was vóór het internettijdperk) Het ging over het maken van voorraadpotten, supersimpel: je zette je naam op een lijst met daarachter het soort stofje dat je "in je pot" wilde hebben en je deed mee ! Wij kozen voor groenten en fruit, rozen of kerstmannen. Als je nou een quilter kon die ook mee wilde doen, dan liet je die ook haar naam op de lijst zetten en kopieerde je de lijst een keer voor je 'm mee gaf. Zo gezegd zo gedaan.. We kregen meteen een lijst mee. Je koos dan een naam uit de lijst, maakte een potblok voor die quilter en stuurde 'm op. Enkele weken later kreeg je een pot terug met jouw favoriete vulling en zo spaarde je dan een hele quilt bij elkaar, afkomstig uit alle windstreken ! Leuk toch !?? Laat ik u even een dikke tip geven: ZET NOOIT (ik herhaal: N-O-O-I-T) JE NAAM OP EEN LIJST DIE GEEN MODERATOR HEEFT... (dat is een vrouwke die alle deelnemers "beheert" en op een gegeven moment kan zeggen dat de inschrijving gesloten is, het project afgelopen..) Wij hadden dus geen moderator !!  

In het begin was het énig... We stonden bij de brievenbus te wachten tot de postbode zijn stapeltje door de brievenbus heen gooide... We kregen potten en hoé!!
Uit Nederland, België en zelfs uit de USA ! Héél véée-e-e-el potten.. Nou zijn wij altijd zo van: wie A zegt moet ook B zeggen, dus iedereen ontving van ons een leuke pot terug mét een gezellige brief erbij.. Na een tijdje hadden we potten genoeg, dus lieten wij iedereen op ONZE lijst weten dat we er mee wilden stoppen.. Tja, en daar zit 'm de kneep.. die lijsten waren een geheel eigen leven gaan lijden, dat wás niet meer te stoppen ! En ondertussen bleven de potten maar komen, soms wel 15 per dag !! Er waren dagen dat we 's morgens opstonden, even in ons ogen wreven en meteen rechtdoor richting naaimachine waggelden om vervolgens vóór het ontbijt al 8 van die rotpotten in mekaar te jassen ! De gezellig brief die erbij hoorde, was inmiddels al vervangen door een gekopieerde brief die we op een stapel klaar hadden liggen.. Heeft u het plaatje ? Het is niet te geloven, maar wij hebben TWEE JAAR potten gemaakt... Iedereen die bij ons ook maar één voet over de drempel zette, duwden we meteen een paar pottenpannenlappen in de tas... Hoppaaa, je moest er toch wát mee hè..
Kleine pottenquilts, grote pottenquilts.. iedereen die riep dat ze leuk waren kreeg er eentje mee en nu nóg heb ik een hele stapel liggen. En dan heb ik het nog niet over al die lapjes met "vullingen" voor die potten.. Een hele kist vol insecten, schelpen, vissen, groenten, fruit, kikkers, katten, honden en...? (de gevraagde onderwerpen werden ook steeds extremer) Zoekt er iemand een lapje met een.. (ik roep nu zomaar wat raars hè)...walvis ? Koalabeer ? Zebra ? Dikke kans dat ík dat heb liggen !!
POT voorzichtig, volgende keer stel ik mijn atelier voor !
Mocht u na het lezen van dit verhaal toch zin hebben in een pottenpatroon...Hier is ie, klik HIER.  Liefs Wendy
 
 

 

17 opmerkingen:

Annelies zei

Wat een heerlijk verhaal !

Anoniem zei

Potverdorie, wa n skon verhaal !! ;) groetjes uit Nieuw Bergen, Ria

Mrs. Sutherland zei

Om te gieren! En nee, voor mij geen pot!

Groet van Mar

Ineke zei

Hahahaha, je zou maar zo'n pot wezen, lach me helemaal te (pot)pletter ;-)
Geweldig verhaal!!!

Conny's-blog zei

Zie het al helemaal voor me, geweldig..........liefs.Conny

quiltmarjanneke zei

Ik bedank voor de eer, maar het verhaal is wel leuk!

Miranda zei

Oef, ik enbewonder het doorzetten om het zo lange vol te houden....ik was de siggy's na 20 blokken al beu.

Unknown zei

Bedankt voor het pottenpatroon....wie weet komt het nog eens van pas...hihi;-)).
Heerlijk verhaal,t zal ons allemaal nog lang heugen....

Wendy Janssen zei

Ha Ha! Mij. Buik vast moeten houden van het lachen. En meteen kwam hier een visioen boven van dat andere fenomeen: siggies! Help, dat liep ook volledig uit de klauwen. Leuke blog Wendy!

Carin zei

Ohhh hahaha ik zag jullie al kijken elke dag weer naar de vele enveloppen ;-)

Truus zei

Geweldig verhaal en een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Dapper dat jullie dit zolang vol hebben gehouden.
Maar nu heb je altijd een cadeautje achter de hand -opgepot van deze rondes.
Gezellige dag
groetjes, Truus uit Drenthe

Trui zei

Leuk blog, Wendy! Ik begin dus ook maar nooit aan ruilacties��....ze kunnen me de POT op, haha ....lapjes genoeg, hoe vaak ik ze ook wegwerk met een scrap-actie��

neeftje zei

geweldig verhaal!

wilma oud zei

Wat een verhaal Wendy. En dank je voor de waarschuwing. Groetjes Wilma

Renske zei

Wat een geweldig leuk verhaal. Zeer leerzaam ook, dus nooit en ook echt NOOIT aan zo iets mee doen. Ze zijn trouwens wel leuk om te zien.
Gr. Renske

Unknown zei

Wat leuk dat je een blog bent begonnen en wat een mooi verhaal!

frameless mind zei

Wendy, wat heerlijk dat je dit verhaal met ons hebt willen delen. Ik heb het gelezen en herlezen en telkens rollen de tranen mij over de wangen!! Wat een verhaal zeg! Bezint eer ge begint, het is maar een spreekwoord maar wat een waarheid zit hierin.
Groetjes, Liliane